HTML

Apró Volkswagenek

Léghűtéses Volkswagen modellek ismertetése

2003 - Utolsó Fejezet...

2011.10.24. 20:15 BlackPsenior

..Végső Kiadás, Utolsó Sorozat. Sokféleképpen lehet fordítani-értelmezni a spanyol "Última Edición" kifejezést. A lényeg, hogy a Volkswagen Bogár több, mint ötvenéves sikersorozatának a lezárását jelenti ez a kiadás.

Szívesen gyártott a Volkswagen a nagy szériák mellett kisebb-nagyobb jellegzetességekkel fémjelzett sorozatokat: Jeans Bug, Silver Bug, Harlekin, Jubiläumskäfer, Weltmeister 1974, Triple Black/White, stb.
Ezek az alapmodell változatai voltak. Ilyen az Última Edición is, az 1600i modell Végső Szériája, csak apróságokban különbözik a bevált és jól ismert terméktől.

Lássuk hát a képzeletbeli történelemkönyv utolsó lapjait. A Schuco 2010-ben mutatta be 1:18-as modelljét.


Igazi kiállításra méltó példány, érdemes megfigyelni minden oldalról




Luna bézs és tengerkék színben gyártották az Utolsó Kiadást. Az utóbbit ábrázolta a modellgyártó.
Felhívom a figyelmet az Última Edición néhány apró eltérésére az 1600i sorozattól. A csomagtartó kilincse felett megjelenik a Wolfsburg embléma.A bal oldalon, átellenben a tankajtóval kerek jelvény hirdeti a szériát.



Hátulról nézve a színen kívül semmi sem utal a különleges sorozatra.



Lássuk közelebbről a modellt. Elölnézetben jól látható a már említett embléma, a szélvédőre ragasztott belső tükör, a fejtámla.



Megfigyelhetjük a pótkerékzseben található kör alakú szerelő nyílás fedelét, a lökhárítót rögzítő csavarokat. A kerékösszetartásról megkérdezem a szakértőket...



Hátulról egy átlagos mexikóinak tűnik. Szép a rácsok, a lámpák, a kipufogó ábrázolása



Ebből a döglöttkutyaperspektívából jól látszik a katalizátoros kipufogót borító, jellegzetesen púpos hátsó köténylemez. A lökhárítót tartó csavarok feje itt is jól kivehető.



Felülnézetben semmi különös, hacsak az nem, hogy mennyire színjátszó a fényezés különböző nézőpontokból.



Oldalnézetben feltűnhet a kicsit furcsán álló hátsó lökhárító. Dicséretet érdemel viszont a hátsó kerékív előtt található emelőszem megjelenítése.



Az alvázról elmondható, hogy a tervezője nem csak úgy általában bogáralvázat, hanem ennek a sorozatnak az alvázát is láthatta közelről. Még a bal hátsó ülés alatti vezérlőelektronikát rejtő doboz számára kialakított bölcső is megfigyelhető.



Menjünk kicsit közelebb (talán nem szól érte a múzeum őre...)
Megfigyelhetjük a már említett jelvényt a bal oldalon, az ablaktörlők és az ablakmosó részleteit. Külön kiemelném a lökhárítótartó vasak valósághű ábrázolását. Kár, hogy az antennát visszatolt állapotában jelenítette meg a gyártó.



Az ajtók zsanérja egyedülálló a bogármodellek között. Talán aránytalanul nagy, de tökéletes mása az eredetinek



Szintén ritkaság a kerék szelepek ábrázolása.. Láthatjuk közelebbről az emelőszemet és a hátsó lökhárítótartó vasakat is. A kéderek, fellépők is teljesen rendben vannak.



Egyedülálló az első ablakok csukott ábrázolása. A modellgyártók ezeket általában letekert állapotban jelenítik meg, így is segítve az ajtó kinyitását. Modellünk esetében kénytelenek vagyunk megragadni a kilincset, ha nyitni akarjuk az ajtót.
Vessünk egy pillantást az ajtót belülről záró pöcökre, a pillangóablakra, különös tekintettel annak gravírozására.



Nyissuk ki a csomagtartót. Láthatjuk a fedelet rögzítő zárat, mellette a riasztó nyitásérzékelő kapcsolójával. A pótkeréken nincs dísztárcsa! A menetirány szerinti jobb oldalon elhelyezkedő aktív szénszűrős üzemanyag kiegyenlítőtarály apró hibája, hogy az őt rögzítő fémpántnak a karosszéria színét kéne hordoznia. Ennyi hiba elnézhető.
Elnézhető az is, hogy a másik oldalon három tartály vehető ki. A szélvédőhöz közelebbi, fekete kupakos a fékolajé, tökéletes. Apró hibája viszont az ablakmosó tartály ábrázolásának, hogy a modellen úgy tűnik, mintha két külön darabból lenne. A gyártó mentségére szolgál, hogy eléggé amorf a formája, egy 2mm-es festékcsík egyszerűen javíthatna a képen.



Nyissuk ki az ajtókat. Rögtön feltűnhet a biztonsági öv és az ülés háttámláján a döntést segítő pöcök ábrázolása.



Innen láthatjuk a megszokott mexikói fekete puha műanyaggal borított műszerfalat. Csak és kizárólag az Última Ediciónra jellemző viszont a karosszéria színére fújt hangszórórács és kesztyűtartó ajtó. Ennek a sorozatnak a gépeit 4 hangszóróval látták el a gyárban. Jól látható egyikük az ajtókárpitban.
Szép az ajtón a kilincs, a könyöklő, az ablaktekerő és a zseb ábrázolása. Bogaras szemmel furcsa a Golf2 ülés a Bogárban, de az 1600i-ket gyárilag így szerelték.



Ebből a nézőpontból jól látható a tetőkárpit, a napellenzők szép kidolgozása. Elismerésre méltó a biztosítéktábla megjelenítése a műszerfal alatt.



Kukkantsunk be az utastérbe a másik oldalról is. Az 1600i-k gyári szériafelszereltsége volt a poroltó, ki tudja miért...Furcsa látni a Golf2 kormányát és világításkapcsolóit egy Bogáron. Elismerésre méltóak a kormányon, a bajusz- és a világításkapcsolókon az apró fehér matricák. Felismerhető a gyári CD-játszós rádió is. A kesztyűtartó bal alsó sarkán az embléma viszont csak az Última Edición-nál található. Láthatjuk a jobb első hangszórót is.



A kalaptartóba szerelték a hátsó hangszórókat, amik egy nyitható tárolórekeszt fognak közre. A rendszámvilágítás kéderének az ábrázolása is egyedülálló.



A motortérre csak egy szót vesztegetnék: tökéletes. (Még a rendszámvilágítás alja is.) Egyedül a motorháztetőt nyitvatartó rugó hiányozhat a szőrszálhasogatóknak.



Közelebbről nézve sem találni hibát. Még a matricák is a helyükön vannak: a légszűrőn és a motorháztető belsején (az utóbbi a magas feszültségre hívja fel a figyelmet)



Emeljük fel az autót (vagy másszunk le az aknába). A szekérfutómű, a lengéscsillapítók, a fékcsövek: minden a helyén. Még a kürt is külön alkatrész! Láthatjuk a pótkerékzseb már említett kerek szerelőnyílásának a hátsó párját is.



Hátul is minden a helyén: váltó, lengőkarok, lengéscsillapító, hidraulikus és bowdenes fékvezetékek, hőcserélő, kipufogó, motor.



Emelkedjünk újra a magasba és lássunk néhány jellegzetes zsánerképet egy mexikói haciendáról!












 

 

 

 

Nem véletlenül választottam ennek a fejezetnek a címét a sok lehetséges közül. Valóban ez az Última Edición, az Utolsó Fejezet, nemcsak a Bogár történetében, hanem ezeken az oldalakon is.
Lehetne statisztikát gyártani, hogy 2010. novembere óta (ekkor kezdtem ugyanis a sorozatot a www.bogarhatu.hu fórumán) hány fejezet készült, hány modell hány fényképen-videón került bemutatásra. Lehetne, de nem érdemes, pedig valószínűleg jó nagy szám kerekedne.
Nem a mennyiség a fontos, hanem az, hogy nagy kedvvel készítettem hétről-hétre kis dolgozataimat abban a reményben, hogy talán másnak is röpke örömet szereznek. Felhagyok a modellek gyűjtésével, hiszen a polcon már ott lapul a sokat emlegetett adu-ász. Nem hiszem, hogy ennél az Última Ediciónnál szebb, részletesebb, valósághűbb modellt gyártana bármelyik gyártó.
Befejezem a blogomat is, hiszen elfogytak a bemutatásra váró modellek és bevallom, az ötletek is. Nem szeretném, ha ellaposodna a blog, ismétlésekbe bocsátkoznék. Szép volt, jó volt, ennyi volt.

Az utolsó képen együtt a gyűjteményem legelső (1968-ban, a Matchbox üzemében gyártott, "1500 Saloon" típusú, 1:67 méretarányú modell), legfiatalabb (2010, Schuco, Última Edición, 1:18), legkisebb (2002, Busch, Perec, 1:100) és legnagyobb (1996, Volkswagen - Puebla, 1600i, 1:1) pédánya. Így kerek a történet.



Köszönöm a támogatóimnak a segítségüket és minden olvasómnak köszönöm a megtisztelő érdeklődést.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://picivw.blog.hu/api/trackback/id/tr353327175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VW józsi 2011.10.28. 18:11:38

Nehogy az utosó legyen. A posta járművei, a különleges transporterek mint az emelőkosaras, a gázművek kocsija, vagy a halottszállítók, azok is megérnek egy jó bemutatást.
Eddig nagyon tettszett a sorozat és az írás ezekhez.
Én várom a folytatást.

BlackPsenior 2011.10.28. 19:47:54

Nagyon szépen köszönöm, de nem lesz folytatás...
A posta járművei egy részét már bemutattam (Fridolin, T1, T2..), ismertettem tűzoltó T2-t is.
Emelőkosaras, gázművekes, halottszállítóst tudomásom szerint modellgyártók nem ábrázolnak. Ha mégis, hát elkerülte a figyelmemet, sajnálom.
Mindegy, vége, belefáradtam. Ennyi volt, köszönöm a figyelmet!

vitezmayer 2011.10.29. 23:24:19

Csodálatos volt!!!
Nekem is van egy kisebb bogárgyűjteményem, a számítógép egere is bogár. A háttérkép is ultima edition aquarius blau. Megvan 1:18- ban, már csak valami 1:1 -es hiányozna...
Köszönöm az eddigieket!!!
üdv v.Mayer Péter

BlackPsenior 2011.10.30. 10:02:04

Én köszönöm az érdeklődét, örülök, ha tetszett!!
üdVW
süti beállítások módosítása