HTML

Apró Volkswagenek

Léghűtéses Volkswagen modellek ismertetése

Hecho en Mexico

2011.04.29. 19:08 BlackPsenior

A kezdeti sikerek után ugrásszerűen nőtt az igény a megbízható, egyszerű és olcsó autók után. Előbb-utóbb kevés volt a wolfsburgi gyár kapacitása, így újabb gyárakat nyitott a Volkswagen, előbb Európában, később a tengeren túl is.
Az évek során az alábbi országokban gyártottak (összeszereltek)  Bogarakat: Brazília, Mexikó, Ausztrália, Nigéria, Dél-Afrika, Peru, Portugália, Costa Rica, Thaiföld, Indonézia, Új-Zéland, Fülöp-Szigetek, Szingapúr, Malájföld, Írország, Jugoszlávia, Belgium.

1964 január 17-én alapították a Volkswagen de Mexico-t, ahol nagyon gyorsan beindult az 1200-asok gyártása.
Ezt a típust - kevés változtatással - egészen a 80-as évekig gyártották. Ez a kis pueblai gyár látta el az európai piacot is, miután Németországban leálltak a gyártással.

A Matchbox egy korai, '67 előtti példányt ábrázolt: a lökhárító, dudarács, motorháztető, fényezés érdemel figyelmet, még ebben a kis méretben is.



Így nézett ki a '70-es - '80-as években a mexikói taxi. Az anyósülés hiányzott a kényelmesebb beszállás okán.



Az azonosítók a magasból is jól láthatók



Ez a gyönyörű vörös, 70-es évekbeli példány kitűnően szemlélteti a mexikói bogár jellemzőit: szögletes keresztmetszetű lökhárító, mely az irányjelzőket is magában foglalja, kopoltyú a hátsó oldalablak mögött...



.. elefánttalp hátsó lámpa. (És ami a képeken sajnos nem látszik: fekete, puha borítású műszerfal, 1200-es motor) 



(Sokkal szebb példány is létezik fekete sárvédőkkel és motorháztetővel, Jubifelniken, a porig ültetve ebből a szériából, de hát a modellgyárak ízlését nem a bogarasok irányítják...)

Peruban is szereltek össze mexikói alkatrészekből bogarakat





Az 1600-as motorokkal szerelt gépek motorházára hűtőrács is került



Jellegzetes púp a motortér hátulján a katalizátoros kipufogó miatt



Egy dátum és egy szám, amit minden fanatikus álmából ébresztve is ismer: 2003. július 30. 9 óra 5 perc. Ekkor gördült le a mexikói Puebla városában a Volkswagen gyártósoráról a 21.529.464-ik, utolsó Bogár.
Ennek alkalmából adták ki az Última Edición sorozatot.

Az Utolsó Széria (Última Edición) jellemzői: Wolfsburg embléma a csomagtartó kilincs felett, szélvédőre ragasztott belső tükör...



.. a karosszéria színére fényezett felni...



.. fehér belső kárpit...



..rácsos motorháztető..



.. embléma a bal oldalon, átellenben a tank nyílásával...



Sajnos Mexikóban nem gyártottak buszt, pedig lett volna rá igény...





 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://picivw.blog.hu/api/trackback/id/tr372865229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VW józsi 2011.04.29. 19:34:43

Más városokban más színű taxik szaladgáltak.A youtubon láttam. Azokból is kéne beszerezni, vagy csinálni olyan VW bogarakat.

BlackPsenior 2011.04.29. 21:04:48

@VW Józsi

Köszönöm, jó ötlet, utánajárok...
süti beállítások módosítása