HTML

Apró Volkswagenek

Léghűtéses Volkswagen modellek ismertetése

Karikatúra

2011.05.16. 19:03 BlackPsenior

Lexikon: "karikatúra (az olasz ciricare a. m. túlozni szóból), a művészi ábrázolás ama faja, mely alakjait félreismerhetetlenül jellemzően, egyes karakterisztikus vonásaikban azonban túlozva ábrázolja, félszeg oldalukról mutatván be azokat. ..."
Hozzáteszem: csakis széles körben ismert személyekről-tárgyakról lehet karikatúrát készíteni. (Pl. egy matektanárról készített, bármely zseniális gúnyrajz is meghal az iskola falain kívül...)
Folytatom: olyan széles körben ismert tárgyakról érdemes karikatúrát készíteni, amit az évek hosszú során igen sok példányban készítettek, világszerte elterjedtek és nagyon-nagyon sokan első pillantásra felismernek. (Most nem elsősorban teáskanálra vagy fogkefére gondolok.)
Ilyen tárgy pl. a Bogár, amit a világ népességének jó része első pillantásra felismer: vagy személyesen látott már az utcán egy-egy példányt, vagy filmen-képen találkozott vele. Volt egy időszak a '60-as-'70-es években, amikor egy akkoriban játszódó film utcajelenete elképzelhetetlen volt egy-egy Bogár vagy Transporter felbukkanása nélkül. Jó néhány olyan, világszerte máig is népszerű film is készült, amiben az említett léghűtésesek főszerepet kaptak.
Összegezve: a Volkswagen mindenki által ismert jellegzetes formáját nagyon könnyű és hálás dolog karikírozni. Meg is teszik sokan.
Lássunk néhány, marokban is elférő három dimenziós példát. A gyártót és a méretarányt nem említem, hiszen nem valósághű modellekről van szó. A képek jó részében egy pénzérme segíti a méret azonosítását.

Kis sárga izé. A hetyke csomagtartó is figyelemreméltó.



Kulcstartó ovál



Hátrahúzós bandzsa izé



Ezt a HotWheels sem gondolta komolyan



Harlekinnek tűnő micsoda



A "Verdák" című animációs filmből ismert Fillmore kézzelfogható példánya



Egy Bogárra emlékeztető BigFoot



RC ChubCity Samba





Szintén ChubCity, ám bontatlan állapotban:

RC:



Hátrahúzós




A modellek túlnyomó többsége a fiam gyűjteményéből származik. (Ami meg nem, azért köszönet neki érte...)
 

 

Lapzárta után érkezett néhány kép a témában Sanyi barátomtól, Tatabányáról.

Köszönet értük!!!!

Lássuk őket!

 


 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://picivw.blog.hu/api/trackback/id/tr602908977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása