HTML

Apró Volkswagenek

Léghűtéses Volkswagen modellek ismertetése

Tempo Matador

2011.05.29. 08:53 BlackPsenior

Valószínűleg csak a témában mélyebben elmerülők tudják, hogy az 1924-ben alapított Tempo nevű cég kis hasznongépjárművek gyártásával foglalkozott.
Jellegzetes formájuk (némelyik jármű háromkerekes volt!) ismert lehetett akkoriban.A blogomhoz úgy kapcsolódik a gyár, hogy néhány modelljébe Volkswagen motorokat szerelt és ezt még a reklámjaiban is büszkén hirdette. Valószínűleg vevőcsalogató volt akkoriban, az olcsó, igénytelen és megbízható erőforrásra épülő egyedi jármű.
Családi összeesküvés nyomán egy közeli évfordulóm alkalmából szert tettem a Norev 1:43-as Tempo Matadorára. (Ilyenkor elgondolkodik az ember, mit is ünnepelnek rajta: egy évvel több van már mögötte, vagy éppen egy évvel kevesebb van még hátra...)

Bemutatom ezt a gyönyörű modellt. A háttérnek használt képeket a http://www.oldbug.com/tempo.htm oldalról kölcsönöztem. Mindenkinek ajánlom az oldal megtekintését, nagyon érdekes!

A már említett korabeli reklám és a modell



A modell közelebbről





Hasonlítsuk össze a modellt az említett honlapon bemutatott csodálatosan felújított veterán géppel



sajnos a sörrakományt a modellgyártó nem ábrázolta



A járművet nézve egyből a boxer jut az eszünkbe. Na nem a motor, hanem a kutya: turcsi orr, álmatag, ámde fölényes tekintet, erőt sugárzó termet. Az a nagy ovális ajtó ott középen a tank beöntőnyílását takarja.



Volkswagenes szemmel nézve ismerős ívek a hátsó szélvédő körül. Véleményem szerint a tervező és a gyártó szándékosan utalt a motor származására ezzel.



Sajnos a modellgyártó nem ábrázolta az ötletesen elhelyezett pótkereket



Alulról szemlélve a modellt felismerhető a boxermotor



Nagyon nehéz fényképezni a T1-re emlékeztető vezetőfülkét. Nem is sikerült igazán...





A számunkra legérdekesebb részlet ekkora méretarányban sajnos ábrázolhatatlan



A Volkswagen boxermotorral szerelt Tempo Matador két generációja: az osztott szélvédős T(M)1 és a bubiablakos T(M)2


 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://picivw.blog.hu/api/trackback/id/tr912940291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VW józsi 2011.05.29. 09:08:16

Tetszik az ötlet ahogy alátetted a kocsit a kép alá.
süti beállítások módosítása